Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

BABKA NA BIAŁKACH

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3 szkl
białko
7 szt
cukier
1 szkl
masło
250 gram
mleko
0,75 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżka
cukier wanilinowy
1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA NA BIAŁKACH

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak