Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA NA BIAŁKACH

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
białko 7 szt
cukier 1 szkl
masło 250 gram
mleko 0,75 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA NA BIAŁKACH

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak