Babka mateczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • jajko

    5 szt
  • masło

    250 g
  • cukier

    1 szklanka
  • rodzynki

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać.
Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem
cały czas miksując.
Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem.
Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pyszota 20.03.2015 14:11
fajny przepis
bietka 20.03.2015 13:28
prosta i smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat