Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa z wiśniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
mąka tortowa 280 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
płatki migdałowe 1 łyżka
rum 3 łyzki
kakao 1 łyżka
wiśnie 1/2 szkl
polewa czekoladowa 1/2 szkl
wanilia 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa z wiśniami

Margarynę ucieramy z cukrem do białości .
Nastepnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
Wanilię rozcinamy na pół i wyciągamy ziarenka ,dodajemy do masy .
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy ,na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami .
Ciasto dzielimy na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao i rum delikatnie mieszamy .

Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą ,chyba ,że mamy sylikonową to nie trzeba ,nakładamy po 1 łyżce na zmianę dwa kolory ciasta .

Wiśnie odsączamy z syropu i dodajemy do ciasta lekko wciskając w środek ,nie za dużo ,kilka zostawiamy do dekoracji .
Babkę pieczemy ok 45min w tem 180 st do suchego patyczka
Moja foremka miała 20cm na ok 20cm.
Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy wiśniami i płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.04.2014 09:50
a ja lubię dodać coś innego do każdej w tym roku piekłam aż 3 ;)
ben-ka 22.04.2014 09:13
Mnie też się podoba...lubię takie dekoracyjne babki na Wielkanoc.
Pani Domu 22.04.2014 08:09
ładna babka
Wiesława1 22.04.2014 07:41
babeczka super wygląda
gosia1988 22.04.2014 07:34
na pewno smaczna
luna76 22.04.2014 07:18
wspaniale wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak