Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
masło 1/2 kostki
olej 3 łyżki
esencja octowa 1 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier puder do posypania
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać .
Krok 1 - Babka marmurkowa foto
2
Żółtka oddzielić od białek .
Krok 2 - Babka marmurkowa foto
3
Margarynę z 3/4 szkl. cukru ( 1/4 szkl. pozostawić do piany ) i żółtka utrzeć na puszystą masę . Do masy dodawać stopniowo ( ciągle ucierając ) ocet i olej
Krok 3 - Babka marmurkowa foto
4
następnie mieszaninę mąk i całość lekko wymieszać .
Krok 4 - Babka marmurkowa foto
5
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier ( 1/4 szkl . )
Krok 5 - Babka marmurkowa foto
6
i połączyć z ciastem lekko mieszając .
Krok 6 - Babka marmurkowa foto
7
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao .
Krok 7 - Babka marmurkowa foto
8
Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą . Ciasto na przemian jasne i ciemne . Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok . 50 min . Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem .
Krok 8 - Babka marmurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.04.2015 14:40
też taką piekę
Cranberry 31.03.2015 13:23
Pyszna babka
Basiek102 30.03.2015 22:50
Dziękuje pierwszy raz taką robiłam . Teściu taką uwielbia :)
misia53 30.03.2015 12:39
ślicznie ci wyszła ta babeczka
mysza75 30.03.2015 12:25
jaka pyszna baba mniam
Zdzisław 30.03.2015 06:52
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak