Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szklanka
suchy mak 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 3/4 szklanki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 2 łyżeczki
gorzka czekolada 50 gram
kakao 1,5 łyżki
masło 1 łyżka
woda 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa

Mąkę mieszamy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę, aromat migdałowy oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem oraz bułką tartą i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika aby ostygło i zaczynamy przygotowywać polewę czekoladową. Czekoladę rozgrzewamy na masełku oraz wodzie na małym ogniu, pod koniec dodajemy kakao. Gotową polewę od razu wylewamy na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.03.2014 13:10
Ale pysznie wygląda
mysza75 05.03.2014 18:44
Jaka pyszna babeczka
migotka28 03.03.2014 23:21
smakowita babeczka
Kejti 02.03.2014 22:41
Zjadłabym teraz :-)
Milka100 28.02.2014 10:45
smaczna makowa panienka
krokus 23.02.2014 10:15
fajny przepis
ao_12 16.02.2014 15:39
pyszna babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak