Babka majonezowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • majonez

    3 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny

  • cukier waniliowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając.Następnie dodawać po jednym żółtku, a na koniec obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać. Dodać majonez, sok z cytryny i cukier waniliowy.Wymieszać dokładnie.Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.(u mnie forma do babki z kominkiem o średnicy 26 cm), wylać ciasto.Piec w temp.180 stopni ok 45 min. lub do suchego patyczka(u mnie piekła się krócej:).Wyjąć.Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 28.10.2012 09:50
bardzo pyszna
madi356 27.03.2012 10:14
musze wypróbować
Juleczka20 30.01.2012 11:41
super babka
katarzyna124 13.04.2011 08:00
Przygotowanie i pieczenie trwało mniej niż godzinę:) Ogólnie jest to jedno z łatwiejszych i \"szybszych\" ciast:)
pacpaw 12.04.2011 21:02
a ile czasu się robi mniej więcej?
agnieszka137 12.04.2011 16:11
nie słyszałam o przepisie z majonezem, więc wypróbuję
katarzyna124 12.04.2011 16:06
Babka jest genialna, upiekłam 30 min temu a już połowy nie ma:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat