Babka łaciatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • woda

    1 szklanka
  • olej roślinny

    1/5 szklanki
  • ocet balsamiczny

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Dodajemy wodę, olej, aromat, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy 4 łyżki octu. Połowę ciasta wylewamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao. Ważne jest, aby drugą część ciasta (tą z kakao) wylać do formy tuż przed włożeniem formy do piekarnika.Formę po wypełnieniu szybko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 14.10.2012 15:17
idealna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat