Babka łaciata

Babka łaciata

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    30 dkg
  • cukier kryształ

    1,5 szkl
  • jajka

    10 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

  • rum

  • mąka

    3 szkl
  • skórka z pomarańczy lub limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka łaciata foto
Smarujemy blachę - formę margaryną i posypujemy bułką tartą.
Krok 2 - Babka łaciata foto
Ucieramy margarynę z cukrem.
Krok 3 - Babka łaciata foto
Następnie dodajemy jajka tylko same żółtka, a białka dajemy do oddzielnej miski.
Krok 4 - Babka łaciata foto
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 5 - Babka łaciata foto
Następnie olejek rumowy i skórkę z pomarańczy.
Krok 6 - Babka łaciata foto
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.
Krok 7 - Babka łaciata foto
Tak przygotowane ciasto przekładamy dużą łyżką do formy.
Krok 8 - Babka łaciata foto
Po przełożeniu w donicy zostawiamy trochę masy.
Krok 9 - Babka łaciata foto
Do ciasta zostawionego dodajmy kakao według uznania.
Krok 10 - Babka łaciata foto
Na wierzchu robimy 6 kupiczek z ciemnego ciasta po czym wkładamy widelec w środek i obkręcamy dotykając jednocześnie do dna formy tak aby ciasto po upieczeniu i pokrojeniu ładnie wyglądało :)
Krok 11 - Babka łaciata foto
Pieczemy 60 min temp 180 stopni.
Krok 12 - Babka łaciata foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

12.10.2016 18:30
dobra babka

gibli

07.03.2014 15:06
smaczna babka:)

Piotr-21

15.02.2014 15:00
pyszna babka

Maniek2

08.02.2014 15:26
fajna babka

Kuchenka

07.02.2014 19:38
świetnie wygląda

Anna20

07.02.2014 16:36
smacznie wygląda :)

mitek111

07.02.2014 16:34
pięknie wyrosnięta

Marta1986

07.02.2014 12:16
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat