Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowa na kefirze

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir gęsty 2 szkl.
olej 1/2 szkl.
jajko 2 średnie
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier kryształ 1 szkl.
mąka pszenna 3 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
sól 1/3 łyżeczki

Porada

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem lub oblać stopioną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowa na kefirze

Kroki postępowania

1
Wszystkie suche produkty połączyć w misce.
Krok 1 - Babka kakaowa na kefirze foto
2
Wymieszać jak najdokładniej, ponieważ na końcu ciasto jest bardzo krótko miksowane.
Krok 2 - Babka kakaowa na kefirze foto
3
W osobnym sporym naczyniu połączyć składniki mokre i jajka.
Krok 3 - Babka kakaowa na kefirze foto
4
Zmiksować dokładnie na jednolity płyn.
Krok 4 - Babka kakaowa na kefirze foto
5
Do masy mokrej dodać suchą mieszankę i jak najszybciej zmiksować tylko do połączenia.
Krok 5 - Babka kakaowa na kefirze foto
6
Gęste ciasto przełożyć do jednej większej foremki lub dwóch mniejszych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 40-50 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Krok 6 - Babka kakaowa na kefirze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.11.2015 14:51
moje smaki w tym cieście
agataw1990 21.11.2015 19:23
Ale wyrosła:)
mirosława4 21.11.2015 14:54
bardzo smaczna
Futka 21.11.2015 13:06
Pyszna i puszysta babeczka :)
joannaa24 21.11.2015 12:21
Bardzo fajna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak