Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka górnicza z dżemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1 kostka
cukier 2 szklanki
kakao 5 łyżek
woda przegotowana 1/2 szklanki
mąka 2 szklanki
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
dżem wiśniowy 1/2 słoiczka
orzechy włoskie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Babka górnicza z dżemem

W rondelku rozpuścić margarynę i zagotować. Dodać cukier i kakao. Gotować chwilę po czym dodać wodę. W ten sposób powstanie polewa czekoladowa. Odlać ok. 1/2 szklanki i wystudzić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem przesiać. Do polewy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku 200 C. Po upieczeniu przekroić ciasto na pół i wysmarować dżemem najlepiej wiśniowym. Całość polać pozostawioną polewą czekoladową, i posypać startymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 04.06.2015 16:41
ciekawa nazwa tej babki :)
Róża1 03.06.2015 18:24
takie bardzo lubię :-)
Ola1young 03.06.2015 18:18
fajne i smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak