Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z ziemniakami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
drożdże suche 7 g
sól szczypta
cukier puder 100 g
mleko 125 ml
masło 100 g
jajko 4
olej 3 łyżki
rodzynki 100 g (można pominąć)

Porada

Przepis z moimi zmianami pochodzi z blogu mojekucharzenie.blox.pl.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z ziemniakami

Mleko lekko podgrzewamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree . Mąki przesiewamy do miski , dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, drożdże, sól i ziemniaki. Mieszamy. Dodajemy letnie mleko, masło, żółtka i olej. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Ja wyłożułam ciasto do połowy metalowej formy z kominem, a pozostałą część do małej keksówki (ciasto sporo urośnie). Babki przykrywamy i odstawiamy jeszcze na chwilę .
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 40-50 minut.
Babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Upieczoną babkę można polukrować lukrem zrobionym z 1/2 szklanki cukru pudru z odrobiną gorącej wody lub posypać odrobiną cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 25.11.2015 14:02
Bardzo podoba mi się Twoja babka, koniecznie muszę ją wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak