Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z kurkumą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 8 dag
mleko 2 szklanki
margaryna 15 dag
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżeczka płaska
skórka starta z cytryny 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z kurkumą

Drożdże rozkruszamy, dodajemy do letniego mleka i dokładnie mieszamy. odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy 25 dag mąki, wlewamy drożdże, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
Margarynę stapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem i dodajemy pozostałą mąkę, sól, kurkumę i skórkę cytrynową. Dokładnie wyrabiamy /najlepiej ręcznie/ przez ok. 15 min. Następnie wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Dwie wąskie formy natłuszczamy i przekładamy do nich ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 55-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak