babka drożdżowa parzona

babka drożdżowa parzona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dkg
  • margaryna

    13 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • żółtka

    5 szt
  • drożdże

    6 dkg
  • mleko

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z łyżeczki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Parzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem, do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zawadka

04.05.2011 10:29
super

Małgorzata72

18.04.2011 11:13
fajowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat