Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mleko 1/2 szklanki
drożdże świeże 50 gram
cukier 30 gram
jajko 3 sztuki
masło 100 gram
rodzynki 1 garść
cukier puder 200 gram
woda 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Formę na babkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut. Do ciasta dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze do momentu aż otrzymamy elastyczne ciasto, które odkleja się od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść ręką, dodać garść rodzynek. Przełożyć do foremki, przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę na około 20 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry. Lukier przygotować mieszając cukier puder z pięcioma łyżkami wody. Gdy babka przestygnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.01.2017 10:01
bardzo dobra
IKrakowianka 14.01.2017 23:11
lubię taką :)
mirosława4 14.01.2017 21:10
smaczniutka
Olga_SK 14.01.2017 18:15
Pięknie wyrośnięta :)
Patrycja33 14.01.2017 18:10
uwielbiam babke polana lukrem, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak