Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 25 dkg
drożdże 2,5 dkg
mleko 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 szt
masło 4 dkg
cukier 8 dkg
sól szczypta
cukier waniliowy 1 szt

lukier

białko 1 szt
cukier puder 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z drożdży z dodatkiem mleka i cukru zrobić rozczyn.Gdy podrośnie wlać do miski z mąką przesianą ,dodać sól,,mleko,,cukier waniliowy i mieszać.Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać do całości,wyrabiać,pod koniec dodać roztopione masło i odstawić aby wyrosło.Foremkę na babkę wysmarować i posypać bułką ,nałożyć ciasto i piec w 180 stopni 30 min.Z biała i cukru pudru zrobić lukier i polać gorącą babkę,można udekorować czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 08.07.2015 09:22
fajna babeczka
Mama niejadka 07.07.2015 21:59
Super babeczka
mirosława4 07.07.2015 21:40
apetyczna
Zdzisław 07.07.2015 21:25
takie słodkości lubię
Adamorek 07.07.2015 21:19
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak