Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 25 dg
drożdże 2,5 dkg
mleko 0,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 8 dkg
sól szczypta
margaryna 5 dkg
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka

Porada

Z tej ilości wychodzi ,jedna większa lub 2 małe babki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z drożdży z dodatkiem mleka ciepłego przygotować rozczyn.Gdy wyrośnie wlać go do miski z przesianą mąką,wsypać sól,wlać mleko.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do ciasta i wyrabiać ręką.Pod koniec wlać roztopioną margarynę lub masło, dodać zapach ,czyli olejek pomarańczowy.Dalej wyrabiać, ciasto ma odchodzić od dłoni.Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 -50min w 200 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub dowolną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 16.06.2015 13:48
Genialnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak