Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na babkę

mąka pszenna 50 dag
żółtko jajek 2
olej 30 ml
drożdże 5 dag
mleko 3,2% 25 ml
cukier kryształ 4 łyżki
sól szczypta

Składniki inne

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z cukru drożdży oraz z odrobiny mleka robimy zaczyn. Gotowy zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto podrośnie przekładamy do foremek wysmarowanych olejem ale tylko do połowy dajemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie wyrośniętą babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy 35-40 minit w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polewamy babkę polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak