Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowo-waniliowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy
mąka pszenna 2 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 3/4 szkl
woda 3/4 szkl
aromat waniliowy
cytryna 1 szt
cukier puder 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowo-waniliowa

Kroki postępowania

1
całe jaja ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodaję porcjami na przemian przesianą mąkę, olej i wodę.Na końcu dadałam aromat i skórkę otartą z jednej cytryny
Krok 1 - babka cytrynowo-waniliowa foto
2
wszystko razem zmiksowałam i wylałam do foremki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, do 3/4 jej wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas około 45-50 minut
Krok 2 - babka cytrynowo-waniliowa foto
3
sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem, podgrzałam, a następnie ucierałam trzymając garnuszek w zimnej wodzie, aż zrobił się lukier, polałam nim już schłodzone ciasto.
Krok 3 - babka cytrynowo-waniliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 01.01.2014 22:26
pyszna baba
IwonaKa 20.09.2013 20:37
pyszna musi być ta Twoja babka,lubię takie
Krystyna32 12.01.2013 06:47
pycha
MAR3STA 09.01.2013 16:16
pyszna babka
Poison1988 06.01.2013 21:19
uwielbiam babki i keksy to moja wielka słabość :)
adelajda 06.01.2013 16:56
pycha !
IwonaKa 06.01.2013 16:13
lubię takie babki,smaczna na pewno
owca441 06.01.2013 16:09
lubię ciasta z lukrem cytrynowym
gosia56 06.01.2013 15:56
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak