Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
mąka tortowa 2 szkl
cukier 1 szkl
jaja 5 szt
skórka otarta z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Ubiłam jajka z cukrem dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując margarynę rozpuściłam i dałam ostudzoną, dodałam sok z cytryny. Starłam skórkę z cytryny i dodałam do masy .
Krok 1 - Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym foto
2
Masę wlałam do formy do babki
Krok 2 - Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym foto
3
Piekłam w 170 stopniach 45 minut . Zrobiłam lukier z cukru pudru i cytryny polałam babkę i posypałam kuleczkami dekoracyjnymi ( są jadalne ) Po upieczeniu polałam lukrem i udekorowałam kuleczkami .
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny jeśli za gęste dodajemy więcej soku.
Krok 3 - Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak