Babka cytrynowa pyszna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    220 g
  • cukier

    330 g
  • jajko

    2 szt
  • sok z cytryny

    50 ml
  • skórka z cytryny

    2 łyżeczki
  • mąka

    300 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka cytrynowa pyszna foto
(zmodyfikowany przepis Donny Hay)
Jajka wybić do miseczki. Masło roztopić. Wrzucić do malaksera jajka, masło, cukier sok i skórkę cytrynową. Zmiksować. Gdy jest gładkie, dodać mąkę i proszek. Zmiksować kolejny raz.
Krok 2 - Babka cytrynowa pyszna foto
Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, przełożyć ciasto do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-45 minut
Krok 3 - Babka cytrynowa pyszna foto
Upieczone ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć z foremki gdy ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 20.08.2013 10:27
bardzo smaczna babka:-)
MAR3STA 05.02.2013 17:56
smaczny deserek
Krzysiek3 02.02.2013 09:10
smaczna
V_kuchareczka 24.01.2013 18:40
super
Beata61 24.01.2013 18:05
lubię cytrynowe babki ;)
gosia56 24.01.2013 17:06
super
ONY_za_kare 24.01.2013 16:09
pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat