Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa
Żółtka ucieramy mikserem dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy rozpuszczone masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn i sok wyciśnięty z 1 cytryny i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z masą. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Lukier cytrynowy: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny i ucieramy.
Upieczoną i ostudzoną babkę polewamy lukrem cytrynowym. Smacznego!