Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
sok z cytryny do lukru 3 łyżki
masło do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
lukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem, dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 03.02.2014 11:19
Uwielbiam :)
Kuchareczka2 17.01.2013 18:09
uwielbiam
mikrusiak 17.01.2013 18:05
mniam...mniam...;P
Vanilla
Vanilla 17.01.2013 18:01
super
Kasnaj 17.01.2013 17:57
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak