Babka biało-czarna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    10 dag
  • cukier

    12 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • kakao

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenie. Masło ucieramy i dodajemy powoli po jednym żółtku, a następnie cukier i cukier waniliowy. Utartą masę łączymy z pianą ubitą z białek, mąką i proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. 2/3 ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pozostałą część mieszamy z kakao i kładziemy na wierz jasnego ciasta. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 21.07.2012 14:28
Lubię taka :)
smakoszek 04.06.2012 17:34
świetna
Emiliozo 17.02.2012 07:50
apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat