Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 300 g
białka jaj 8 szt
żółtko jajek 8 szt
jajko 1 szt
mąka 300 g
cukier 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
rodzynki 1 garść
rum do namoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkami.
Krok 1 - Babka foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny.
Krok 2 - Babka foto
3
Białka ubić ze szczyptą soli i wywieszać z ciastem.
Krok 3 - Babka foto
4
Rodzynki namoczyć w rumie , odcedzić i obsypać mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 4 - Babka foto
5
Formę wysmarować masłem i obsypać sezamem, wylać 3/4 ciasta do pozostałej części dodać kakao i wymieszać.
Krok 5 - Babka foto
6
Ciemne ciasto wylać na białe i zamieszać patyczkiem.
Piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Polać białą czekoladą i posypać płatkami migdałowymi
Krok 6 - Babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 21.05.2017 18:00
dobra do kawy
dodi 21.05.2017 16:55
mniam, mniam
Wacław 21.05.2017 12:02
pyszna do kawy :-)
pestka 21.05.2017 11:15
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak