Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanka
cukier 1,5 szklanka
olej 18 łyżka
mleko 2% 12 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
jajko 7 szt
kakao 2 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę dodajemy żółtka i cukier i dalej ubijamy mikserem. Następnie dodajemy olej i mleko, ubijamy a na samym końcu dodajemy mąke z proszkiem (mąke należy przesiać przez sitko razem z proszkiem). Masę dzielimy na dwie nierówne części, do mniejszej części dodajemy kakao. Wlewamy do brytfanny na przemian białą i ciemną masę. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak