Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 duże (ugotowane)
żołądki drobiowe garść (ugotowane)
ziemniaki 600 g
śmietana gęsta 5 łyżek
mąka ziemniaczana
cebula
jajko
koperek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz

Porada

Przygotowałem na bazie mięsa gotowanego z rosołu drobiowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem

Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny).
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min.
Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 05.11.2014 08:37
Pyszna propozycja :)
Christopher 29.10.2014 21:00
Robię podobne. Są pyszne również z warzywnym nadzieniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak