Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki z masą kajmakową i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
cukier puder 1/3 szkl.
margaryna 1/3 kost.
jajko 1 całe
żółtko jajek 1 szt.
Nadzienie:
masa kajmakowa 1 puszka
orzechy włoskie połówki

Porada

Do dekoracji można użyć listki mięty lub inne zioła ale niekoniecznie . Do masy możemy użyć mleko zagęszczone słodzone gotowane przez ok.2,5-3 godz.

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki z masą kajmakową i orzechami

Na stolnicę wysypać mąkę , cukier puder i margarynę całość posiekać nożem dodać jajko i żółtko zagnieść ciasto aby powstała kula zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę . Po tym czasie wyjąć ciasto , rozwałkować i wylepiać wysmarowane foremki , wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. ok 15 min. na złoty kolor . Po wystudzeniu nakładać masę kajmakową do środka babeczek , po wierzchu układać połówki orzechów włoskich i przybrać listkami mięty .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 09.07.2014 09:14
czy mogę dostać jedną? :)
olkaaa 20.06.2014 07:41
ciekawa propozycja
Wiesława1 19.06.2014 18:22
ale kusisz tymi słodkościami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak