Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z marmoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
olej 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
marmolada 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z marmoladą

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie powoli wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas mieszamy.
Krok 1 - Babeczki z marmoladą foto
2
Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Lekko miksujemy powoli dolewając mleko.
Krok 2 - Babeczki z marmoladą foto
3
Następnie do ciasta dolewamy olej i nadal miksujemy na jednolite ciasto.
Krok 3 - Babeczki z marmoladą foto
4
Do papilotek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta.
Krok 4 - Babeczki z marmoladą foto
5
Na środku układamy po łyżeczce marmolady.
Krok 5 - Babeczki z marmoladą foto
6
Ponownie dajemy po łyżce ciasta, tak żeby marmolada była całkowicie przykryta ciastem.
Papilotki układamy na blaszce i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170C na 20-25 minut.
Krok 6 - Babeczki z marmoladą foto
7
Przestudzone babeczki możemy udekorować cukrem pudrem – jak ktoś lubi mocno słodkie.
Krok 7 - Babeczki z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 23.04.2015 21:15
Fajne babeczki
Zdzisław 23.04.2015 12:57
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak