Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

Biszkopty 400 g
czekolada gorzka 150 g
czekolada deserowa 150 g
masło 150 g

KREM

gruszki 2 średnie
sok z cytryny 0,5 szklanki
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 150 g
Cynamon cały Prymat 1 szt
laska wanilii 1 szt
cukier 0,5 szklanki

PIANKA

bita śmietana 2 op
mleko 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda zimna 2 łyżki

Porada

Zamiast śmietany w proszku możemy użyć śmietany 30%, lecz pianka nie będzie już taka lekka.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką

Kroki postępowania

1
Gruszki obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Blendujemy je z sokiem z cytryny.
Krok 1 - Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką foto
2
Wanilię rozcinamy, wyjmujemy nasionka i wszysko wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami kremu.
Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą, podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aż krem zgęstnieje.
Krok 2 - Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką foto
3
Gotowy krem przecieramy przez drobne sitko, przykrywamy folia spożywczą (folia musi dotykac kremu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krem można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Krok 3 - Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką foto
4
Biszkopty dokładnie rozdrabniamy.
Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z rozdrobnionymi biszkoptami.
Taka masą wykładamy foremki do muffinek. Schładzamy ok 30 min.
Krok 4 - Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką foto
5
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Do zimnego mleka dodajemy bita śmietanę w proszku, całość ubijamy.
Żelatynę hartujemy łyżką ubitej śmietany i dodajemy do reszty, cały czas miksując aby nie powstały grudki.
Na schłodzone spody nakładmy krem gruszkowy, na krem kładziemy łyżką piankę.
Całość schładzamy min 2h (najlepiej całą noc).
Krok 5 - Babeczki z kremem gruszkowym pod delikatną pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 11.08.2015 09:01
oj ślinka mi cieknie!
Futka 06.02.2015 08:24
cudownie pyszne babeczki :)
Magula 06.02.2015 07:26
fajne babeczki
Franciszek 05.02.2015 22:56
Wyśmienity deser
patryska76 05.02.2015 22:42
pyszne babeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak