Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DROŻDŻOWE

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • mąka z ciecierzycy

    1/2 szkl
  • drożdże świeże

    25 g
  • woda

    1 szkl
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • jajko

    1 szt

KARMELIZOWANA CEBULA

  • cebula czerwona

    500 g
  • cukier brązowy

    1/4 szkl
  • ocet balsamiczny

    1/4 szkl
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szkl
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

DODATKI

  • ser kozi

    150 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Przyprawić i dusić, aż cały płyn odparuje. Wystudzić.
Krok 2 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody (ok 1/4 szklanki) Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Mąkę pszenną i z cieciorki wymieszać z solą, resztą ciepłej wody, oliwą i rozmąconym jajkiem. Odlać 1 łyżkę do posmarowania babeczek.
Krok 3 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Wlać zaczyn i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko jeszcze raz.
Krok 4 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Podsypując dodatkowo mąką pszenną rozwałkować ciasto na prostokąt (ok 20x40cm) Ułożyć plasterki koziego sera i wyłożyć karmelizowaną cebulę.
Krok 5 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na 12 kawałków.
Krok 6 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Spód każdego kawałka zlepiać tak, aby nadzienie nie wypadało. Wkładać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem.
Krok 7 - Babeczki z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Piec w temperaturze 180*C przez ok 25min. Smacznego!
Mniam
Karmelizowaną cebulę można przygotować dzień wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Kuchenka 20.03.2015 12:26
wygladają apetycznie
gosia56 21.02.2015 16:42
Na pewno smaczne;)
Klausia 19.02.2015 18:05
muszę spróbować takiej cebulki :)
magda1976 15.02.2015 20:05
Jak z karmelizowaną cebulą to muszą być pyszne!
Katarzyna59 15.02.2015 13:59
rewelacyjne,
MałaMi89 15.02.2015 11:12
Jakie apetyczne!:)
Magula 15.02.2015 09:38
wyglądają doskonale
Agnieszka-87-25 15.02.2015 09:24
fajny przepis
cukiereczek 15.02.2015 09:07
idealna przekąska np na imprezę
Krystyna32 15.02.2015 08:57
wyglądają bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat