Babeczki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    1/2 kg
  • kasza jęczmienna

    12 łyżek
  • oregano

  • cebule

    2 szt
  • jajko

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    25 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • ogórki konserwowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odstawiamy. Pieczarki kroimy w drobna kosteczkę ,kilka sztuk w plasterki. Cebule siekamy. Pieczarki z cebula podsmażamy na oleju ,smażymy tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy kaszę ,jajka ,śmietanę. Mieszamy doprawiamy oregano solą i pieprzem -mieszamy. Miseczki żaroodporne smarujemy masłem układamy na dnie plasterki pieczarek i wypełniamy masą z kaszy . wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy ogórkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia26 13.01.2013 10:56
apetycznie wyglądają
babajaga1969 13.01.2013 10:40
pomysłowe
jasiek 13.01.2013 10:19
ciekawe i ładnie podane
fotoviderek 13.01.2013 09:26
Wygląda zachęcająco. Smakuje pewnie też :)
SylwiaMagdaSabin 13.01.2013 09:22
pomysł świetny. jak zawsze prezentuje się świetnie na talerzu super Iwa
iwa643 13.01.2013 09:13
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat