Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4
margaryna 150 g
Nadzienie:
jabłka 4
cukier 2 lyzki
galaretka cytrynowa 1
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1
ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.
Krok 1 - Babeczki z jabłkami foto
2
Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy.
Krok 2 - Babeczki z jabłkami foto
3
Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce.
Krok 3 - Babeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.01.2013 18:54
muszą być smaczne
marta1371 05.01.2013 18:24
Chętnie takie zrobię
aginaa 05.01.2013 18:01
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak