Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z budyniem i galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 200 g
masło lub margaryna 100 g
cukier 2 łyżki
jaja 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 500 ml
galaretka agrestowa 1 szt
woda gorąca 500 ml
śmietana 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z budyniem i galaretką

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Galaretkę agrestową rozpuścić w gotującej wodzie ,wymieszać i odstawić
Krok 1 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
2
Wylać do miseczki z prostym dnem , aby po zastygnięciu galaretkę można było pokroić na kostki .Wstawić do lodówki .
Krok 2 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
3
Budń ugotować na mleku i ostudzić ,przykryć aby nie zrobił się kożuch i wystudzić
Krok 3 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
4
Z podanych składników wyrobić ciasto : z mąki , margaryny lub masła, jajka ,cukru ,śmietany i szczypty soli.Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 -40 minut.
Krok 4 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
5
Wyjąć ciasto i rozwałkować cienko .Wyklejać ciastem foremki , ponakłuwać widelcem . Wstawić do piekarnika i piec 190 stopniach 15 020 minut na złoty kolor .
Krok 5 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
6
Upieczone babeczki wystudzić i nakładać przestudzony budyń . .
Krok 6 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto
7
Po wierzchu układać galaretkę pokrojoną w kostkę . Włożyć do lodówki aby stężała masa .
Krok 7 - Babeczki z budyniem i galaretką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 26.09.2016 08:49
pyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak