Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 115 g
mąka pszenna 115 g
cukier drobny 115 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
jajko 2
aromat migdałowy do smaku
likier amaretto do smaku
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder 2 łyżki
ziarenka z lasek wanilii 1 laska
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki tiramisu

W jednej misce umieścić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i 1 łyżkę kakao.

W drugiej misce utrzeć masło mikserem, dodać cukier dalej ucierając. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia, dodać kawę (w proszku) i zmiksować.

Do miski z masą dodać zawartość miski z suchymi składnikami. Do smaku można dodać 2 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Całośc wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozdzielić pomiędzy foremki na muffinki. Piec około 25-30 min. do suchego patyczka. Wystudzić.

W osobnym naczyniu ubić kremówkę, do ubitej kremówki dodać cukier puder i ziarenka z laski wanilii. Uzyskanym kremem ozdobić babeczki. Schłodzić w lodówce. Przed samym podaniem oprószyć 3 łyżkami kakao.

Można także ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i czekoladowymi ziarenkami kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 19.09.2012 20:51
mniam:)
Sylwia26 19.09.2012 18:24
ale piękne babeczki
Magula 19.09.2012 17:59
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak