Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki migdałowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1i 1/2 szklanki
masło 125 g
cukier drobny 3/4 szklanki
jajko 2 szt
mleko 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały 70 g
ekstrat migdałowy 1 łyżeczka
serek mascarpone 125 g
śmietanka kremowa 125 ml
cukier puder 1-2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki migdałowe

Wychodzi 12 babeczek w dużych papilotkach.

Dodatkowo:

- pianki Marshmallow (białe, różowe lub biało różowe)
- drażetki truskawkowe, lub orzechy lukrowane ( noski)
- posypka czekoladowa (oczy)
- kilka kropel barwinka czerwonego

* ja masło rozpuszczam ( wkładam na 30 sekund do mikrofali, dzięki temu lepiej się uciera z cukrem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę - przesiać. Migdały zmielić w blenderze na pył. Dodać do suchych składników.
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z migdałów- zmiksować. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, ciągle miksując, aż do wyczerpania obu składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta na około 3/4 jej wysokości.
Wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.



Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno, pod koniec ubijania zmniejszyć prędkość miksera i dodając cukier puder miksować do połączenia się składników. Dodać stopniowo serek mascarpone i miksować do połączenia składników.

1/3 kremu przedłożyć do miski, dodać kilka kropel barwnika (1-2 krople), wymieszać, aż krem będzie jednolity i nabierze różowego odcienia.

Pianki przekroić wzdłuż po skosie. Babeczki udekorować kremem przy pomocy nożna. Różowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej i zrobić za jej pomocą policzki. Pomiędzy wcisnąć nos (drażetki). Zrobić oczy i na czubku wcisnąć uszy.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 07.04.2015 12:48
śliczności, idealne na Wielkanoc:)
xxKatherinee 16.03.2015 16:36
o właśnie o takie cudeńka pokuszę się na tegoroczną Wielkanoc ;)
ppaulina 04.01.2014 18:36
rewelacyjne te babeczki
Najna 09.11.2013 00:29
Wyglądaja wspaniale!
IwonaDD 09.05.2013 08:20
rewelacja !!!!!
artur7 17.04.2013 06:46
ladne babeczki
reniatka 14.04.2013 10:36
cudowne te babeczki gratuluję talentu
annagebalska 13.04.2013 08:33
wyglada przesmacznie
artur7 10.04.2013 15:35
pycha babeczki
matesko 08.04.2013 12:19
śliczne te babeczki
Malinka 07.04.2013 19:56
Po prostu fantastyczne te babeczki!
rjustysia 06.04.2013 21:19
piękne te króliczki! :)
Stenka 06.04.2013 08:29
apetycznie wyglądają
Klausia 05.04.2013 15:47
wspaniałości, masz talent ;)
Katarzyna34 04.04.2013 11:52
wspaniałe babeczki gratuluje talentu
miroslawa 04.04.2013 04:59
kapitalne babeczki, gratulacje
Aannkaa82 03.04.2013 21:20
Urocze te babeczki.
Andrzej8 03.04.2013 12:43
fajne króliczki
Łucja 03.04.2013 12:04
ale słodziaki :)
Beatris 02.04.2013 23:35
Małe arcydzieła cukiernicze. Śliczne babeczki.
usmiech 02.04.2013 20:06
Ciekawe i dopracowane babeczki.
Megg 02.04.2013 19:15
prześliczne babeczki!!!
Misia13 02.04.2013 18:41
super babeczki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak