Babeczki makowe

Babeczki makowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    2 szkl
  • jajka

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    20 dag
  • miód

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki

Nadzienie

  • mak

    18 dag
  • miód

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1/3 łyżki
  • rodzynki

    4 dag
  • orzechy włoskie

    2 dag
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zalać wrzącą wodą i pogotować kilka minut, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić 3 razy w maszynce. Masło utrzeć i ciągle ucierając dodać miód oraz jajko, a na koniec mak. Do masy makowej dodać cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy.
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i foremką do babeczek wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Na ciasto nakładać porcję maku i z ciasta na wierzch zrobić kratkę. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

13.03.2017 19:08
apetycznie wyglądają

Patrycja33

10.08.2016 14:08
wygladaja bardzo ladnie

Diana Rusiłowicz

14.07.2016 01:30
Super wyglądają.

JOANNA16

20.01.2016 18:09
pyszności))

gusia1000

21.12.2015 23:22
Lubie takie.

w mojej kuchni

21.12.2015 20:58
same pyszności

2milutka

21.12.2015 14:15
wspaniałe te tartaletki

ilka01

21.12.2015 13:39
pyszności :)

norweska20

21.12.2015 12:47
apetyczny pomysł

Benita

21.12.2015 10:55
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat