Babeczki krucho - drożdżowe z konfiturą z czarnej porzeczki

Babeczki krucho - drożdżowe z konfiturą z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    400 gram
  • masło lub margaryna

    200 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • drożdże suche

    1/2 opakowania
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    30 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

oraz

  • konfitura

    z czarnej porzeczki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.

Mąkę przesypać na blat lub stolnicę , dodać suche drożdże , posiekane masło lub margarynę .Jajka roztrzepać z szczyptą soli , cukrami i śmietaną .Wlać do mąki i zagnieść ciasto.

2.

Ciasto zostawić na 30 minut, ( przykryć ściereczką aby nie wyschło)
Ciasto przełożyć na stolnicę ,odrywać po kawałku cienko wałkować ,wylepiać foremki, nakładać po łyżce konfitury. Foremką wykrawać ciasto , i przykrywać górę babeczek.Ostrym nożem zrobić krzyżyki.

3.

Piec 15 minut w 180 stopniach.

4.

Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

07.04.2017 19:12
wspaniale wyglądają

Malinka

03.04.2017 09:48
Idealny deserek!

Grazyna0211

03.04.2017 09:19
smaczny deser

Wiktoria29

02.04.2017 20:26
fajne babeczki

Patrycja33

02.04.2017 18:29
bardzo ładne babeczki :)

aga3103

02.04.2017 15:37
Pyszny deserek!

magdow

02.04.2017 13:58
ale pyszności ;]

Lis

02.04.2017 13:27
Jak dla mnie bombowe babeczki:)

Stenka

02.04.2017 11:43
smaczne babeczki

Futka

02.04.2017 11:38
Bardzo smakowite babeczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat