Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na 8 sztuk:
-
masło 82%
100 gramów -
śmietana kremówka
50 gramów -
jajko
1 sztuka -
mąka pszenna
150 gramów -
cukier kokosowy
100 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kaki
1 sztuka
Kruszonka:
-
cukier kokosowy
50 gramów -
masło
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotować kruszonkę:
Cukier z masłem i mąką połączyć palcami tak, aby całość przypominała "mokry piasek".
Powstałą kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Przygotować palone masło.
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
Babeczki:
Jajko wymieszać z cukrem i śmietanką, a następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać kaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Każdą babeczkę obficie posypać kruszoną.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
(*) Cukier kokosowy nadaje babeczkom karmelowego i wyjątkowego posmaku. W ostateczności możecie użyć ksylitolu lub zwykłego, lecz wtedy ciastka stracą odrobinę na smaku i nie będą już karmelowe.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się