Babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką

Babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

To jedne z najlepszych i moich ulubionych babeczek, które piekłam już mnóstwo razy. Ich recepturę tak udoskonaliłam, że naprawdę ten zapach i karmelowo-maślany smak jest... obłędny. Do środka możecie dodać swój ulubiony owoc, lecz soczyste kaki w tym przypadku również świetnie pasuje.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 8 sztuk:

  • masło 82%

    100 gramów
  • śmietana kremówka

    50 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    150 gramów
  • cukier kokosowy

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kaki

    1 sztuka

Kruszonka:

  • cukier kokosowy

    50 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować kruszonkę:
Cukier z masłem i mąką połączyć palcami tak, aby całość przypominała "mokry piasek".
Powstałą kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Przygotować palone masło.
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.

Babeczki:
Jajko wymieszać z cukrem i śmietanką, a następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać kaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Każdą babeczkę obficie posypać kruszoną.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Diana Rusiłowicz
(*) Cukier kokosowy nadaje babeczkom karmelowego i wyjątkowego posmaku. W ostateczności możecie użyć ksylitolu lub zwykłego, lecz wtedy ciastka stracą odrobinę na smaku i nie będą już karmelowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

02.01.2019 21:25
Ciekawa jestem smaku tych babeczek :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:25
Porywam tak kusząca smaczną babeczkę;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat