Babeczki jagodowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    12,5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    4 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • ocet

    1 łyżka
  • jagody

    1-1,5 szklanki
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki jagodowe foto
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko i 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski dodając sól. Margarynę rozpuszczamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, puch jajeczny, ocet i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mleko lub mąkę.
Krok 2 - Babeczki jagodowe foto
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, formujemy placuszki. Na każdym układamy łyżkę jagód, zlepiamy kulkę i wkładamy do papilotki w formie do muffinek. Babeczki posypujemy kruszoną przygotowaną z 2 łyżek margaryny, mąki i cukru. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Babeczki jagodowe foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 06.02.2014 00:22
... ale pyszne
Łukasz15 01.02.2014 22:46
Bardzo dobra
olkaaa 01.02.2014 10:39
kusząca propozycja
Seba 27.12.2013 13:45
najlepsze domowe
IKrakowianka 17.10.2013 20:09
wyglądają super
mela25 16.08.2013 21:09
wspaniale wyglądają:)
Iwusia 11.08.2013 23:25
piękne te babeczki
Katarzyna54 19.07.2013 09:24
wyglądają pysznie
natalia.doradca 19.07.2013 09:14
ładnie wyglądaja
Magula 19.07.2013 08:11
mniam musza byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat