babeczki idealne serowo-czosnkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • sól

    do smaku
  • ser żółty

    25 dkg
  • majonez

    1 słoiczek
  • czosnek

    4 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Te babeczki robią furorę na wszelkich imprezach, mimo, że mają sporo czosnku ;)

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, jajkami, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozwałkować cienko, wylepić babeczki, nakłuć widelcem dziurki.
Piec w temp. 160 stopni ok. 20 minut.

ser należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać z majonezem ( dekoracyjnym), ew. dodać sól do smaku, ale ser zazwyczaj jest dostatecznie słony.

Nadziewaj babeczki kiedy ostygną i tuż przed podaniem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
InDaMiętekKitchen 04.01.2013 08:39
to nadzienie można potraktować też jako dodatek do pieczywa, polecam :)
babajaga1969 03.01.2013 11:20
dobre nadzienie
Magda24 03.01.2013 10:40
pyszne i nie koniecznie na słodko
InDaMiętekKitchen 03.01.2013 10:01
ja też ;)
kriko 03.01.2013 09:50
lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat