Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki cytrynowo-czekoladowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 10 dag
mleko 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżeczki
sól szczypta
skórka z cytryny z 1/2 cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki cytrynowo-czekoladowe

Kroki postępowania

1
Do miski wbijam jajko, dodaję mleko, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz sok z cytryny.
Krok 1 - Babeczki cytrynowo-czekoladowe foto
2
Wszystko miksuję do połączenia składników.
Krok 2 - Babeczki cytrynowo-czekoladowe foto
3
Dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sodę oraz szczyptę soli.
Krok 3 - Babeczki cytrynowo-czekoladowe foto
4
Wszystko dokładnie miksuję na jednolitą masę, na końcu dodaję starta skórkę z cytryny.
Krok 4 - Babeczki cytrynowo-czekoladowe foto
5
Przekładam ciasto do do foremek (ok. 3/4 wysokości). Czekoladę kroję w drobną kostkę i układam na niektórych babeczkach (dzięki temu mam dwa smaki: czekoladowy i cytrynowy). Wstawiam babeczki do rozgrzanego piekarnika (180st. C) na ok. 30-35 minut.
Krok 5 - Babeczki cytrynowo-czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 11.11.2015 20:20
Pyszne babeczki
Ola1young 11.11.2015 18:29
ja tez takie lubię :)
RenataZ-et 11.11.2015 16:53
lubię takie!
Justi2401 11.11.2015 16:37
Bardzo ładnie wyglądają :)
Aannkaa82 11.11.2015 16:28
Apetyczne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak