Babeczka dla Ciesteczkowego Potwora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • olejek cytrynowy

  • żółtko

    1 sztuka
  • mleko

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtka

    1 sztuka
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • winogrona

  • Do dekoracji:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę, margarynę, żółtko, cukier, olejek posiekać i delikatnie połączyć. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do pergaminu w foremkach w kształcie dużych babeczek. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 minut.

Krem:
Ugotować budyń: zagotować 1,5 szklanki mleka, w reszcie roztrzepać żółtko, mąkę, 2 szklanki cukru. Po zagotowaniu mleka dodać te składniki i cały czas mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło ubić z 2 łyżkami cukru i dodawać po łyżce budyniu.

Krem budyniowy wkładać do ciasta. Dekorować owocami. Na końcu owoce posmarować tężejącą galaretką dla nadania połysku.
Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 20.09.2012 16:07
chyba bardzo smaczne
manaika 22.02.2012 23:35
świetne!
Neetka90 02.02.2012 20:14
super
Neetka90 02.02.2012 20:14
super
ziutula 01.02.2012 01:36
pychotka...
Ewelina47 17.10.2011 12:01
jakie piękna
Natalia40 02.08.2011 19:22
wow
Iwona56 02.12.2010 09:21
wygląda pięknie
mirosława4 29.11.2010 12:47
wygląda apetycznie
eduszo 21.11.2010 13:54
Musi być super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat