Przepis i sposób przygotowania na: Babcine kluski na parze
2. 0,5 szkl mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać.
3. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
4. W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać.
5. Jajka rozmieszać.
6. Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze.
7. Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
8. Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min.
9. Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min.
10. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.