Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Baba ganoush

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan
1 szt
tahini pasta sezamowa
1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 łyżeczka
czosnek ząbki
1 szt
sól i pieprz
oliwa
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba ganoush

Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak