Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
1 szt -
tahini pasta sezamowa
1 łyżka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
czosnek ząbki
1 szt -
sól i pieprz
-
oliwa
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Baba ganoush
Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się