Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba ganoush

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
czosnek ząbki 1 szt
sól i pieprz
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba ganoush

Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak