Baba ganoush

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • tahini pasta sezamowa

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • sól i pieprz

  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat