Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moja wersja orientalnych pączków bez dodatku jajek, na bazie słodkiego mango i dodatkiem wiórków kokosowych, są świetną alternatywą klasycznego pączka symbolizującego tłusty czwartek.

Składniki:

Składniki:

mango 1 szt.
mąka pszenna 240 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 80 g
wiórki kokosowe 50 g
spirytus 1 duża łyż.
sól 1 szczypty
cukier puder 4 łyżeczki
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

1. Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, spirytus, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mango, ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Po tym czasie z ciasta uformować wałek, pokroić na 16 kawałków i z każdego kawałka uformować kształt kulki.
4. Tak przygotowane pączki wrzucić na gorący, głęboki olej i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia.
5. Usmażone pączusie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak