Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Moja wersja orientalnych pączków bez dodatku jajek, na bazie słodkiego mango i dodatkiem wiórków kokosowych, są świetną alternatywą klasycznego pączka symbolizującego tłusty czwartek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mango

    1 szt.
  • mąka pszenna

    240 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    80 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • spirytus

    1 duża łyż.
  • sól

    1 szczypty
  • cukier puder

    4 łyżeczki
  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, spirytus, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mango, ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Po tym czasie z ciasta uformować wałek, pokroić na 16 kawałków i z każdego kawałka uformować kształt kulki.
4. Tak przygotowane pączki wrzucić na gorący, głęboki olej i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia.
5. Usmażone pączusie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat