Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ARROZ DOCE czyli ryż na słodko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml,
skórka z cytryny 1/2 szt,
ryż ugotowany 100 g, Carolina.
cukier 80 g,
żółtko jajek 2 szt,
cynamon Prymat do posypania,
sól szczypta,

Przepis i sposób przygotowania na: ARROZ DOCE czyli ryż na słodko

Mleko walc do garnka zagotować z startą skórką cytryny, w osobnym garnku ugotuj ryż zalany około 150 ml wody dodaj szczypt soli, ryż gotuj do momentu wyparowania wody ,co jakiś czas mieszając ,gotuj pod przykryciem.
Do ryżu dodawaj mleko małymi porcjami ciągle mieszając .
Utrzyj żółtka z cukrem dodaj ryż wymieszaj i gotuj około 3 minut.
Gotowy deser przelej do salaterek posyp cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 01.03.2017 13:18
smacznie i ładnie
Bożena Matuszczyk 28.02.2017 16:03
Masz racje wygląda jak kaszka ale jest to ryż też pierwszy raz robiłam z żółtkami i jest rewelacyjny bede często taki robić.
gusia1000 28.02.2017 11:53
Lubię tai ryż.
mirosława4 28.02.2017 11:13
wygląda ten deser jak kaszka manna chyba że coś przeoczyłam :)
tobi1989 28.02.2017 10:45
Fajny przepis ;)
Małgorzata92 28.02.2017 10:18
Smaczne :)
Róża1 28.02.2017 10:14
pyszny deserek !!! z żółtkami nigdy nie robiłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak