Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli
Aromatyzowany olej jesteś w stanie zrobić w domu samodzielnie. Krojąc papryczki chili uważaj - najlepiej załóż rękawiczki. Jeśli chcesz, aby olej był pikantny dodaj pestki papryczki. Jeśli nie, usuń je dokładnie i nie dodawaj do oleju.
Wersja 1
Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku zalej olejem. Odstaw płyn na 3 tygodnie. Po tym czasie oleju używaj do sałatek, smażenia grzanek, doprawiania dań na ostro.
Wersja 2
Podgrzej olej, ale nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku dodaj do oleju. Trzymaj je ok 2-3 minut. Ostudź i zlej do buteleczki. Olej jest gotowy do spożycia.