Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny królik - duszony

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
maślanka 1/2 l
oliwa 3-4 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
papryczka ostra 2 szt
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos worcestershire 3-4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny królik - duszony

Kroki postępowania

1
Królika podielic na porcje, umyc, osuszyć, zalać maślanką i odstawic do lodówki na 12 godzin.
Krok 1 - Aromatyczny królik - duszony foto
2
Mięso oczyścić z marynaty - wypłukać i osuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać. Ja czosnek granulowany zastąpiłam niedźwiedzim i dodałam jeszcze kozieradkę. Mieszanką przypraw natrzeć kawałki królika.
Krok 2 - Aromatyczny królik - duszony foto
3
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ( u mnie olej z pestek winogron) i obsmażyć mięso. Wyjąć mieso, a na patelnie wlac troche wody i zagotować.
Krok 3 - Aromatyczny królik - duszony foto
4
Całość przełożyć do naczynia, w którym mięso będziemy dusić ( u mnie patelnia z kominem). Dodać dwie suszone papryczki peperoni.
Krok 4 - Aromatyczny królik - duszony foto
5
W czasie duszenia w razie konieczności podlewać wodą. Kiedy mięso lekko zmięknie dodać sos worcestershire.
Krok 5 - Aromatyczny królik - duszony foto
6
Pod koniec duszenia dodać dymkę wraz ze szczypiorkiem. Świetnie smakuje z sosem z boczniaków.
Krok 6 - Aromatyczny królik - duszony foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 13.04.2014 06:50
Pyszne, delikatne mięsko.
Mniam 12.04.2014 20:10
Bardzo pysznie przyrządzony królik. W takim sosiku musiał smakować wyśmienicie. Masz rację z boczniakami też świetnie smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak