Do garnka wlać 1,5 litra wody,wrzucić mięso wieprzowe i ćwiartkę z kurczaka oraz kostki wołowe.Wszystko wstawić na ogień,dodać pokrojoną marchewkę.Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną słodką kapustę oraz kapustę kiszoną i umyte grzyby.Chwilę podgotować,mięso wyciągnąć,przestudzić,oddzielić od kości i wrzucić do garnka.Dodać:2 łyżki przyprawy do bigosu,6 kulek ziela angielskiego,2 liście laurowe,1 łyżeczkę ziół prowansalskich,pół łyżeczki kolendry,2 łyżeczki papryki mielonej,pół łyżki pieprzu mielonego czarnego,20 ziarenek pieprzu czarnego.Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niedużym ogniu.Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę,podsmażyć i dodać do kapusty.Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać przecier pomidorowy i podgotować jeszcze 20 minut.