Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczana i twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na około 60 sztuk. CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda chłodna

    1 szklanka
  • pasta ajvar łagodny

    1 łyżeczka

FARSZ

  • twaróg

    280 g
  • cukinia

    300 g - obranej i wydrążonej
  • kasza gryczana

    150 g
  • cebula

    150 g
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, pzrekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Cukinię również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 6-8 minut (wystarczy do momentu aż cukinii zmięknie). Przekładamy do kaszy. Twraróg kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię (tą po smażeniu cukini) i przesmażamy chwilkę tak by od twarogu oddzielić nadmiar serwatki, przekładamy do kaszy (bez serwatki). Farsz przyprawiamy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie je napełniać). Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat